VAPORASE SI BARCUTE DE AGREMENT

Forum al pasionatilor de vaporase si barcute pentru plimbari de agrement
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiţi | 
 

 DEZASTRE MARITIME

In jos 
AutorMesaj
manu21d

avatar

Mesaje : 26
Reputatie : 5
Data de inscriere : 20/08/2010

MesajSubiect: DEZASTRE MARITIME    Mier 6 Iul 2011 - 21:38

Cu ceva timp in urma am inregistrat un film documentar despre ultima cursa a pachebotului Dona Paz.
Informatii se mai pot gasi si aici: http://maritimedisasters.blogspot.com/2008/09/ferry-dona-paz.html

Pe data de 20 decembrie 1987, vasul Dona Paz, porneste din Catbalogan City, Filipine, spre Manila. Vasul era supraincarcat de pasageri, avand in vedere faptul ca se apropia Craciunul. Multi nu aveau locuri si stateau pe punte.

La ora 22.30, Dona Paz intra in coliziune cu un petrolier. In urma impactului izbucneste un incendiu puternic, iar ambele nave se scufunda in flacari. Dintre cei aproximativ 4000 de pasageri ai vasului Dona Paz, au supravietuit 24.

In filmul documentar se dau mult mai multe detalii, reconstituiri ale evenimentului, interviu cu supravietuitorii.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mar 22 Noi 2011 - 13:41

Si cateva informatii despre TITANIC, preluate de pe Wikipedia:

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1.517 persoane din 2223 în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
Un pachebot din clasa Olympic, RMS Titanic a fost deținută de White Star Line și construită la șantierele Harland and Wolff din Belfast. A plecat spre New York cu 2.227 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente pentru numai 1.178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit datorită protocolului "femeile și copii întâi" care a fost urmat.
Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei. Nebunia din media legata de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislația maritimă și descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.


Construcția

Titanicul a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast și a fost proiectat pentru a concura cu navele companiei rivale Cunard, RMS Mauretania și RMS Lusitania. Titanic, alături de Olympic și Britannic (care inițial a fost numită Gigantic) au fost concepute pentru a fi cele mai mari și luxoase nave construite vreodată. Proiectanții erau Lord Pirrie, director atât la Harland and Wolff cât și la White Star Line, arhitectul naval Thomas Andrews, managerul în construcții și seful departamentului de proiecție și Alexander Carlisle, manager general al șantierului.
Construcția Titanicului, finanțată de J.P. Morgan și compania sa, International Mercantile Marine, a început pe 31 martie, 1909. Chila navei a fost lansată pe 31 mai 1911 iar echiparea a fost finalizată pe 31 martie 1912. Lungimea Titanicului măsura 269,1 m, o lățime de 28 de metri, un tonaj de 46.328 de tone și o înălțime de la punctul de plutire până la puntea principală de 18 m. Au fost montate 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu cărbune care îi puteau oferi o viteză maximă de 23 de noduri (43 km/h) și o putere maximă de 59.000 CP. Numai trei din cele patru coșuri înalte de 19 metri erau funcționale; al patrulea, folosit numai pentru ventilație, a fost adăugat pentru a face nava mai impresionantă. Nava putea transporta un număr maxim de 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj.


Caracteristici

Titanic a surclasat toate rivalele în lux și opulență. Pasagerii de la clasa întâi aveau la dispoziție un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turcești, baie electrică și o cafenea cu verandă. Camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă și alte decorațiuni. De asemenea, cafeneaua pariziană oferea mâncăruri pentru pasagerii de la clasa întâi, cu o veranda luminată natural și prevăzută cu gratii. Existau biblioteci și frizerii atât la clasa întâi cât și la clasa a doua. Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri din lemn de pin și mobilă solidă din lemn de tec. Nava mai era prevazută cu trei lifturi electrice la clasa întâi și două la clasa a doua. De asemenea, mai era prevazută cu un subsistem electric cu generatoare propulsate cu abur și două radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. Pasagerii de la clasa întâi plăteau scump pentru acest lux. Cel mai scump bilet pentru o singură călătorie trans-atlantică la clasa întâi costa 875 de lire sterline (64.204 la nivelul anului 2011) sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011).


La data de 10/04/1912, transatlanticul Titanic a plecat de la Southampton, Anglia, spre New York, în voiajul său de inaugurare.
După ce a mai primit persoane la bord din Cherbour, Anglia și Queenstown, Irlanda, Titanic înainta în Atlantic cu 2200 de persoane la bord.
Căpitanul a ordonat viteză maximă, 21 Nd (42 Km/h), apoi, după ce a primit avertizări de iceberg, a mărit-o la 46 Km/h. Vaporul genera 26.000 de cai putere.
Viteza a fost unul din factorii principali ai scufundării. La acea viteză, nava avea nevoie de 3 km pentru a se întoarce la 90 de grade.
Pe data de 14/04/1912, Titanic a lovit un iceberg la tribord, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m din cei 300 m ai navei. După 2 ore și 40 minute, pe 15 Aprilie 1912, Titanicul, s-a scufundat rupându-se în 2 părți.
În cele 20 de bărci de salvare au intrat 700 de oameni. Restul de 1517 au murit în apa înghețată a Atlanticului.
În urma impactului cu icebergul cinci din compartimentele etanșe au început să fie inundate foarte rapid. Căpitanul Smith și Thomas Andrews (designerul șef al Titanicului) au făcut o evaluare rapidă a situației. Thomas Andrews a stabilit că vasul se va scufunda cu siguranță. La nici jumătate de oră de la impact, ofițerii și echipajul erau mobilizați pentru acțiunea de evacuare de urgență. Au început să pregătească bărcile de salvare și pasagerii instruiți prin ordinul căpitanului să iasă pe punte cu vestele de salvare pe ei. Din păcate oamenii de la bord nu erau de loc îngrijorați, fiind pe un vapor de "nescufundat", se simțeau în deplină siguranță. Momentan nu era nici un semn că vasul s-ar scufunda. Înăuntrul navei, în punțile inferioare, apa se ridica vertiginos ajungând la capătul superior al compartimentelor etanșe și de acolo pe punți de unde ajungea cu ușurință în următorul compartiment. Pasagerii de la clasa a treia încep să fie inundați și începe panica, dar porțile de acces la punțile superioare sunt închise. În bărcile de salvare au prioriate pasagerii de la clasa întâi. Conștienți că bărcile nu sunt suficiente pentru toți, ofițerii încep să pună în bărci doar femeile și copiii. Oamenii sunt neîncrezători la ideea de a se sui în bărci și mulți preferă să rămână la bordul navei unde se simțeau mult mai în siguranță, mai ales că se spunea că este doar o procedură de precauție și vor fi aduși înapoi la bord.

Momentul Tragic

Monument ridicat în East Park din Southampton în memoria mecanicilor de pe Titanic
Cu toate acestea, în jurul orei 00:30, prima barcă este lansată cu numai 12 pasageri. Bărcile fuseseră testate pentru greutatea a 70 de bărbați. Atmosfera este oarecum calmă, fără panică pe punte iar vaporul începe încet să se scufunde înclinându-se în prova. Oceanul era foarte limpede, fără nici un val iar cerul era plin de stele și senin, fără Lună. Temperatura era foarte scăzută, era în aprilie și în mijlocul Atlanticului de Nord. Atmosfera nu era la fel de calmă în pântecele navei la clasa a treia unde oamenii sunt ținuți închiși în spatele ușilor din oțel și amenințați cu arma de către ofițeri. Oamenii încearcă să iasă pe diferite căi, dar se pierd în coridoarele labirintice ale navei sau nu ajung la porțile care erau deschise. Din când în când, se mai permite accesul femeilor și copiilor. Nivelul apei crește tot mai mult, iar vasul începe să se scufunde mai repede și înclinația este din ce în ce mai mare. Panica începe și pe punțile superioare unde devine evident că vasul chiar se scufunda și nu sunt destule bărci de salvare. Orchestra de la clasa întâi continuă să cânte pe punte, lucru care a rămas în istorie. Unii pasageri de la clasa a treia găsesc calea de ieșire afară. Bărcile pleacă una câte una fără a fi umplute la capacitatea maximă. Au loc multe incidente, legate de coborârea lor la apă, care la acea vreme era o operațiune foarte dificilă. În jurul orei 01:30, este lansată ultima barcă. În total 18 bărci au fost lansate. Mai sunt însă două bărci pe punte, care încep să fie umplute cu oameni, dar situația devine tot mai dramatică deoarece vaporul se scufundă din ce în ce mai repede și apa ajunge la nivelul punților unde se află aceste ultime bărci. Curând apa ajunge la nivelul primului coș, acesta se prăbușește strivind oamenii și generând un val ce răstoarnă una din bărci. Această barcă răsturnată este folosită drept plută de mai mulți oameni aflați în apă. În vapor, apa ajunge la punțile superioare, la saloanele elegante de la clasa I, inundate în mod violent. Mulți oameni mor înecați aici. Afară, pe punți este haos total și panică, toate bărcile au plecat iar oamenii devin conștienți că vor muri. Aceste momente au devenit clasice în literatură și filme care le-au portretizat în nenumărate modalități: ultimul cântec al orchestrei, imnul "Nearer My God To Thee" (mai aproape Dumnezeule de Tine), care a fost cântat chiar înainte de scufundare, preotul care a ținut o predică, vesela, mobilierul și nenumăratele opere de artă începând să alunece și să se prăbușească. Povestea scufundării Titanicului este o poveste de lașitate și eroism: un băiat ce a intrat într-o barcă de salvare deghizat în femeie, mai mulți bărbați ce s-au furișat în barcă și au stat ascunși sub fustele femeilor, Bruce Ismay care după câteva momente de panică și isterie, profită de un moment de neatenție al unui ofițer și se urcă în barca de salvare, înaintea femeilor și copiilor. Însă orchestra care a cântat până la sfârșit, multe femei care și-au dat locul din barcă prietenelor sau surorilor, Ida Strauss care a refuzat să se ducă în barcă fără soțul ei Isador și hotărăște să rămână cu el pe vas, poștașii care au murit înecați în vapor încercând să salveze corespndența și multe alte povești de eroism. Căpitanul Smith este văzut ultima dată pe punte după ce toate bărcile au fost lansate. Nu se știe ce sa întâmplat cu el cu toate că moartea sa a fost preznetată în diferite feluri în diferite filme. Benjamin Guggenhein și Thomas Andrews sunt printre oamenii iluștrii care au rămas în Titanic și s-au dus cu el la fund. Cuprins de haos și panică vasul se înclina din ce în ce mai tare până când ajunge la 45 de grade sau chiar mai mult. În acest moment pupa este scoasă afară din apă și se pot vedea elicele imense ale navei. Practic este ca o clădire de 25 de etaje. Luminile se sting dintr-o dată lăsând scena în întunericul unei nopți fără Lună. Spatele ridicat al navei aplica o presiune de 25000 de tone cu 50% mai mult decât era conceput să suporte așa că punțile și suprastrucura cedează brusc și nava se rupe în două. Felul în care s-a rupt de fapt este controversat, noile teorii susțin că ruptura a început mai devreme, încetisor, însă imaginea din filmul Titanic din 1997 cu vasul rupând-se în două într-un mod foarte violent este probabil apropae de adevăr. Apoi partea din față se umple de apă imediat, se scufundă. Aceasta devine aproape verticală și rămne așa timp de câteva minute. Partea din față se detașeaza și se duce la fund iar peste cateva minute și pupa păstrându-și poziția verticală se scufundă, ceea ce este descris de bucătarul șef al vasului (care este singurul supraviețuitor ce a stat pe vas până în aceste momente) ca o coborâre cu liftul. La ora 2:20, 15 aprilie 1912 Titanicul a dispărut complet în ocean. Cele două bucăți ale sale se află la o adâncime de 4 km pe fundul mării și se află la o distanță de aproape 2 km una față de alta. Partea din față sa păstrat oarecum intactă iar cea din spate este foarte distrusă. 1500 de oameni au ajuns în apele înghețate ale oceanului. Supraviețuitorii descriu scena drept terifiantă cu sute de țipete ale oamenilor pe moarte. La o temperatura de 2 grade în apa și 5 grade afară era o problemă de minute până când urma să se facă liniste. Bărcile de salvare ce pluteau în jur nu au făcut nimic pentru a-i ajuta pe bieții oameni pentru că le era frică că vor fi scufundați de atâtea sute de oameni. Ofițerul Lowe totuși leagă 4 bărci una de alta și transferă oamenii din barca sa în cele 4. Se întoarce la locul scufundării însa este destul de târziu. O imagine terifinată a o mie cinci sute de oameni morți înghețați în apa oceanului îl așteaptă. A reușit să salveze patru oameni ce mai erau în viață dintre care unul a murit. După câteva ore de așteptare vasul Carpathia ajunge și îi ia la bord pe toți cei din bărci. După ce câteva ore caută în van alți supraviețuitori se îndreaptă spre New York într-o atmosfera trista și sumbră. Carpathia a fost considerată eroul salvator al supraviețuitorilor de pe Titanic. Mai multe monumente au fost ridicate peste tot prin lume în memoria celor 1500 de victime.
Apoi, dupa 73 de ani, Robert Ballard, cu ajutorul navei rusești Keldish, a descoperit epava Titanicului.
S-a prezentat o viziune îndrazneață pentru anul 2020, când se va intenționa reconstruirea Titanicului (varianta moderna). Această variantă conține motor electric, sisteme radar, un spargator de valuri frontal și alte lucruri. Designul va fi 95% același .

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mar 22 Noi 2011 - 13:42

Si un filmulet cu TITANIC , un dialog cu un supravietuitor:


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mar 22 Noi 2011 - 13:46

Alt filmulet inedit cu TITANIC:

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mar 22 Noi 2011 - 13:56

Scufundare TITANIC - simulare

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
MARIAN

avatar

Mesaje : 34
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/08/2010
Varsta : 30
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mar 22 Noi 2011 - 14:00

Eu am mai gasit si alte dezastre maritime din ultima perioada, si incep cu cea de care vorbea la inceputul acestui topic manu21d Dona Paz:

informatiile sunt preluate de aici: http://www.newspad.ro/Dezastre-maritime-ale-ultimilor-20-de-ani,85528.html20 decembrie 1987: Filipine - Feribotul Dona Paz s-a scufundat dupa ce a intrat in coliziune cu un petrolier, in Marea Sibuyan. Accidentul s-a soldat cu 4.375 de morti din randul persoanelor de pe feribot si 11 de pe petrolier. E cel mai grav accident maritim petrecut pe timp de pace.
15 decembrie 1991: Egipt - Nava Salem Express a lovit un banc de corali in largul portului Safaga de la Marea Rosie. 464 de persoane au murit.
28 septembrie 1994: Finlanda - 852 de persoane s-au inecat cand feribotul Estonia, cu 989 de persoane la bord, s-a scufundat in zona insulei finlandeze Utoe, pe ruta Tallinn-Stockholm. Acesta a fost cel mai mare dezastru maritim din Europa pe timp de pace.
29 iunie 2000: Indonezia - circa 550 de persoane au murit cand feribotul indonezian Cahaya Bahari, cu circa 561 de refugiati si alti pasageri la bord, s-a scufundat in zona coastelor Insulei Sulawesi.
19 octombrie 2001: Indonezia - 353 de persoane au murit cand o ambarcatiune supraaglomerata, care transporta solicitanti de azil din Sumatra in Australia, a naufragiat langa insula Java.
3 mai 2002: Bangladesh - cel putin 450 de persoane au murit cand feribotul M.V. Salahuddin-2 a naufragiat pe raul Meghna.
26 septembrie 2002: Senegal - feribotul Joola, cu capacitate de 550 de persoane, a naufragiat in zona de coasta a Gambiei, avand la bord aproape 2.000 de persoane. Accidentul s-a soldat cu 1.863 de morti.
9 iulie 2003: Bangladesh - circa 400 de persoane au murit in urma scufundarii feribotului M.V. Nasreen pe raul Meghna, in conditii meteorologice nefavorabile.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
manu21d

avatar

Mesaje : 26
Reputatie : 5
Data de inscriere : 20/08/2010

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mier 23 Noi 2011 - 0:10

@Dobrogea_34: multumim pentru postarea informatiilor detaliate despre dezastrul Titanicului.

Tot aici se poate incadra dezastrul navelor Independenta si Unirea.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
COSTACHE MIHAIL

avatar

Mesaje : 490
Reputatie : 0
Data de inscriere : 11/08/2010
Varsta : 46
Localizare : BUCURESTI

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mier 23 Noi 2011 - 4:01

Din cate observ, DONA PAZ a fost un adevarat ghinion pentru cei aflati pe el. Fata de TITANIC unde au murit 1517 pasageri, pe DONA PAZ au murit mult mai multi, este vorba de 4375 pasageri plus 11 aflati pe petrolier!
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Mier 23 Noi 2011 - 12:15

Cu placere manu21d!

Dezastrul provocat de dona paz nu a fost atat de mediatizat precum Titanicul. Cu toate ca a fost unul mult mai tragic decat Titanicul. Poate va aparea in curand si vreun film artistic cu scufundarea acestui feribot dona paz.

Filmul Titanic a costat 2.ooo.ooo. dolari din cate am inteles!!
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
manu21d

avatar

Mesaje : 26
Reputatie : 5
Data de inscriere : 20/08/2010

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Joi 24 Noi 2011 - 0:20

Salut din nou, Dobrogea_34 Very Happy

Despre Dona Paz nu s-a realizat inca nici un film artistic (cel putin din cate stiu eu), dar s-a realizat un documentar. Intamplator am prins documentarul de la inceput si l-am inregistrat.
Catastrofa navei Dona Paz a fost mai tragica decat a Titanicului. Acolo pasagerii aveau de ales intre a ramane pe vasul in flacari, sau a sari in apa fierbinte. Si totul s-a intamplat in apropierea Craciunului...

Filmul Titanic a fost impresionant! In mod sigur, o buna parte din buget s-a cheltuit pe construirea replicii Titanicului. Care a fost de asemenea scufundat.

Stii si despre scufundarea vasului Britanic? Asa stiu ca a fost transformat in nava-spital in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In timp ce naviga, s-a defectat ceva la nava. Echipajul a vrut sa acosteze nava pe tarmul unei insule, dar nava s-a scufundat inainte de a ajunge la mal. Cam asa stii si tu ca a fost?
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
MARIAN

avatar

Mesaje : 34
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/08/2010
Varsta : 30
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Joi 24 Noi 2011 - 0:40

Am auzit si eu mai demult de acest vas Britannic. A fost construit tot cam in acea perioada ca si Titanicul, parca putin mai tarziu cu cativa ani, si cand s-a scufundat au pierit 30 de persoane.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Dobrogea-34

avatar

Mesaje : 7
Reputatie : 0
Data de inscriere : 15/05/2011

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Joi 24 Noi 2011 - 2:32

manu21d, si eu am fost interesat sa gasesc cat mai multe informatii despre aceasta nava. Am cautat pe internet si iata ce am gasit pe Wikipedia:
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

HMHS Britannic (1914) a fost al treilea și cel mai mare vas din trio-ul de nave-gigant al companiei White Star Line, navă soră cu Titanic și Olympic. S-a scufundat în 1916 după ce s-a ciocnit cu o mină; 30 de persoane și-au pierdut viața. Deși White Star Line a negat întotdeauna că a avut această intenție, unele surse susțin că nava trebuia să fie numită Gigantic - ipoteză susținută și de existența în mitologia greacă a trei feluri de ființe supranaturale: olimpieni, titani și giganți. După tragedia Titanic-ului, se presupune că numele a fost schimbat în Britannic. A fost a doua din cele trei nave care au fost numite Britannic


Ultima din clasa olimpică

Britannic a fost lansată la data de 26 februarie, 1914 la șantierele Harland and Wolff din Belfast și a început echiparea. În august 1914, înainte ca Britannic să efectueze curse transatlantice între Southampton și New York, Antanta (Anglia, Franța și Rusia) a declarat război Triplei Aliante (Germania, Austro-Ungaria și Imperiul Otoman). S-a crezut că războiul se va încheia de Crăciun, dar nu a fost așa. Imediat, toate șantierele navale ale Amiralității au fost însărcinate cu echiparea navelor cu material de război. Toată activitatea legată de nave civile (inclusiv Britannic) a fost încetinită. Autoritățile militare au transformat un număr mare de nave pentru transport de trupe. Amiralitatea plătea companiile pentru folosirea navelor lor dar riscul pierderii unei nave în timp de război era foarte mare. Cu toate acestea, marile pacheboturi nu au fost folosite pentru operațiuni militare deoarece navele mici erau mai ușor de folosit din punct de vedere logistic. White Star Line a hotărât ca serviciul comercial al navei Olympic să fie amânat până la trecerea pericolului. RMS Olympic s-a întors în Belfast pe data de 5 noiembrie, 1914, în timp ce lucrările la "sora" ei erau executate încet. Toate acestea se vor schimba în 1915.Navă-spital
Nevoia pentru folosirea navelor mari era tot mai pregnantă deoarece operațiunile militare s-au extins și în partea de est a Mării Mediterane, odată cu intrarea în război a Imperiului Otoman de partea Germaniei. În mai, Britannic și-a încheiat rodajul. În caz de urgență, putea fi folosită în patru săptămâni. În aceeași lună a venit și primul dezastru. Nava companiei Cunard, RMS Lusitania, a fost torpilată în zona coastei Irlandei de un submarin german în timp ce se întorcea de la New York. Nava s-a scufundat în optsprezece minute din cauza unei explozii secundare cauzată probabil de praful de cărbune. O altă ipoteză susține că nava transporta muniție spre Anglia și că acesta ar fi fost motivul exploziei secundare. 1200 de civili și-au pierdut viața. Companiile Cunard și White Star au rămas astfel cu două nave gigantice de fiecare.
În iunie, Amiralitatea a hotărât folosirea navelor mari pentru operațiuni militare. Primele care au mers au fost RMS Mauretania și RMS Aquitania. Numărul victimelor a atins proporții uriașe și acum era nevoie de nave-spital mai mari. Asa că RMS Aquitania a fost transformată în navă-spital (locul ei de navă de transportat trupe a fost luat de RMS Olympic). Numărul victimelor era în continuă creștere și s-a decis ca nava Britannic să nu mai stea degeaba în Belfast. Pe 13 noiembrie, 1915, nava a fost transformată în navă-spital și a fost vopsită în culorile necesare. A fost redenumit în HMHS (His Majesty's Hospital Ship - Nava spital a majestății sale) Britannic sub comanda căpitanului Charles Alfred Bartlett.

Dezastrul

Dupa ce a încheiat cinci călătorii spre partea răsăriteană a Mării Mediterane și aducând în Anglia bolnavi și răniți, Britannic a plecat din Southampton cu destinația Lemnos la ora 14:23 în data de 12 noiembrie, 1916. Aceasta ar fi trebuit să fie a șasea călătorie în Marea Mediterană. Britannic a trecut de strâmtoarea Gibraltar la miezul nopții de 15 noiembrie și a ajuns la Napoli în dimineața de 17 noiembrie pentru aprovizionare cu cărbuni și apă, completând prima etapă a călătoriei sale.
O furtuna a reținut nava la Napoli pana a doua zi dupa-amiază. Apoi, căpitanul Bartlett a decis să profite de vremea bună și să scoată nava în larg. Dar apele s-au dezlănțuit și nava a trebuit să rămână în port până în ziua următoare. Furtuna a încetat iar nava a trecut strâmtoarea Messina fără probleme. Capul Matapan a fost trecut în dimineata de 21 noiembrie. Dimineața, nava înainta cu viteza maxima (21 de noduri - 43 km/h) prin Canalul Kea, între Capul Sounion și insula Kea.Explozia
La ora 8:12 în ziua de marți, 21 noiembrie, o puternică explozie a zguduit nava. Reacția în restaurant a fost imediatî. Doctorii și asistentele au fugit imediat la posturile lor. În momentul exploziei, pe puntea vasului se aflau căpitanul Bartlett și ofiterul Hume. Gravitatea situației a devenit în curând evidentă. Primele raporturi ale avariilor erau înfricoșătoare. Explozia a avut loc la tribordul navei, între compartimentele de marfă 2 și 3. Dar forța exploziei a afectat și doua uși etanșe. Asta însemna că primele patru compartimente ale navei se umpleau rapid cu apă. Pentru a face lucrurile și mai grave, tunelul fochiștilor, care leagă cabinele acestora și camera șase a cazanelor se umplea de asemenea cu apă.
Bartlett a ordonat imediat închiderea ușilor etanșe, a transmis un semnal de urgență și a ordonat pregătirea bărcilor de salvare. Din păcate, o altă surpriză era să se întâmple. Pe lângă ușile etanșe care s-au defectat în urma exploziei, ușa etanșă dintre camera 5 și 6 a cazanelor nu s-a închis din motive încă necunoscute. Acum apa pătrundea și în camera 6 a cazanelor. Britannic a atins limitele construcției sale. Putea sta la suprafață (staționar) cu șase compartimente indundate și avea pereții etanși ridicați până la puntea B. Aceste masuri au fost luate după dezasrul navei Titanic (Titanic nu putea să plutească decât cu maxim patru compartimente indundate și, în urma ciocnirii cu icebergul, cinci compartimente au fost inundate). Totuși, a fost alt factor care se pare ca ar fi pecetluit soarta navei Britannic: hublourile deschise. Majoritatea au fost deschise pentru aerisirea cabinelor. Pe măsura ce înclinația navei creștea, apa pătrundea prin aceste hublouri, inundând și al șaptelea compartiment. Având mai mult de șase compartimente inundate, nu mai era decât o chestiune de timp până când nava se scufunda.Evacuarea și ultimele momente
Pe punte, căpitanul Bartlett încerca să găsească o metoda de a salva nava. La numai două minute de la explozie, camerele 5 și 6 a cazanelor trebuiau evacuate. Cu alte cuvinte, după zece minute Britannicul se afla în aceeași situație în care se afla Titanicul la oră de la ciocnirea cu aisbergul. La un sfert de oră de la explozie, hublourile deschise de pe puntea E erau sub apă. Britannicul a început repede să se încline spre tribord (partea dreaptă a unei nave). Spre dreaptă sa, căpitanul Bartlett a zărit malul insulei Kea, situată la 3 mile (7 km) distanță. A decis să facă un ultim efort disperat de a salva nava, încercand să acosteze. Acest lucru nu era ușor datorită înclinației navei și greutății cârmei. Timona nu răspundea comenzilor dar oferind mai multă putere elicei din stânga, nava a început ușor să vireze spre dreapta.
În același timp, pe punte, membrii echipajului pregăteau bărcile de salvare. Imediat, un ofițer a început coborârea unei bărci dar, după ce a văzut ca motoarele erau înca în funcțiune, a oprit barca la doi metri de apă și a așteptat ordine de pe punte. La puțin timp după acest eveniment, au venit și ordinele: nici o barcă nu trebuie coborâtă, din vreme ce căpitanul încearcă să acosteze nava.
La ora 8:30, două barci lăsate in grija ofițerului David Laws au fost coborâte fără știința acestuia prin folosirea macaralei automate de coborare a bărcilor. Cele două bărci, dupa contactul cu apa, au început să fie trase de elicele încă în funcțiune, care erau deja deasupra apei. Cele două bărci au ajuns la elice și, împreună cu ocupanți, au fost făcute bucăți.
Căpitanul Bartlett, văzând ca apa intra în nava tot mai rapid pe măsura ce înainta și că riscul producerii de noi victime era mare, a dat ordinul ca motoarele să fie oprite. Elicele s-au oprit cu puțin timp înainte ca o a treia barcă să fie făcută bucăți. Căpitanul a dat oficial ordinul de abandonare a navei la ora 8:35 iar barcile sa fie coborâte degrabă.
La ora 9:07, la doar 55 de minute de la explozie, nava s-a rostogolit pe partea dreapta iar coșurile au început să se prăbușească. Britannicul a devenit o capsulă a timpului pe fundul Mării Egee.


sursa acestei informatii: http://ro.wikipedia.org/wiki/HMHS_Britannic
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
MARIAN

avatar

Mesaje : 34
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/08/2010
Varsta : 30
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Joi 24 Noi 2011 - 3:30

Trista aceasta intamplare! Am gasit si eu pe net o poza cu BRITANNIC:
Seamana izbitor cu TITANIC

Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
manu21d

avatar

Mesaje : 26
Reputatie : 5
Data de inscriere : 20/08/2010

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Joi 24 Noi 2011 - 4:58

Normal ca seamana izbitor de bine. Doar sunt din aceeasi clasa, produse de aceeasi companie, White Star.

Din ce am mai aflat, aceste nave evacuau fumul doar prin 3 cosuri, al 4-lea era doar in scop decorativ.

Multumesc Dobrogea-34 pentru informatiile despre Britannic
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
MARIAN

avatar

Mesaje : 34
Reputatie : 0
Data de inscriere : 09/08/2010
Varsta : 30
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    Sam 14 Apr 2012 - 7:28

Astazi 14 aprilie 2012 se implinesc 100 de ani de la scufundarea vasului TITANIC!!!
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: DEZASTRE MARITIME    

Sus In jos
 
DEZASTRE MARITIME
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
VAPORASE SI BARCUTE DE AGREMENT :: TRANSPORT NAVAL-
Mergi direct la: